Nedávno publikované články:

Typisch Deutsch

22. 2. 2016

V jednom z posledních grafů, které vznikají k tématu „Typisch Deutsch“ na základě toho, co si určitý vzorek dobrovolníků o Němcích myslí (ať už cizinci, nebo Němci sami), naleznete výčet, který pomyslně začíná klobásou a pivem, přechází přes naleštěná auta a pořádek, disciplínu a včasnost, jmenuje fotbal (Bayern München!!!) a končí řízkem. A klobásou. Protože klobása je údajně tak typická, že můžeme říct „klobásou to začíná, klobásou to končí…“

Ono to až tak úplně pravdivé není a Němci jsou dneska více než na obrovské množství klobás (Münchner, Coburger, Fränkische, Nordhäuser, Thüringer, Frankfurter, Würzburger, … a v neposlední řadě Currywurst – ale nenechte se mýlit, výslovnost je /kurywurst/) ujetí na zdravou stravu a bioprodukty. Co je pro českou menzu dneska ještě stále nereálné, v Německu jest standard. Takže zatímco na mojí domácí univerzitě nám jeden čas servírovali jídlo pod promočeným, možná i lehce prohnilým stropem, v Chemnitz nabízeli denně pět i více jídel a z toho vždycky také tzn. mensu vital, bio jídlo, hrnce světa (kde se pokoušeli o různá mezinárodní jídla – chuťově zdařilé, nicméně třeba řecká musaka a gyros se originální předloze až tolik nepodobali. Tedy chutí, vzhledově celkem jo :) ) a pastatéku nebo pizzu. A super nezdravé jídlo (hranolky a něco) symbolicky ve spodním patře. Takže si říkám, jestli ty wursty nepapkají spíše turisti a návštěvníci dychtící po tom, vypadat „německy“. Když se tak zamyslíte, v podstatě to zapadá – tuny klobás se zkonzumují na oktoberfestu a ten je plný nejrůznějších národností a currywurst-muzeum v Berlíně taky nebude až tak moc jen požitkem pro rozené Berlíňany. Ta konzumace piva ale typicky německá je. A to mi nikdo nevymluví. Němci pijou pivo na srovnatelné úrovni, jako Češi. A o to první místo se s nima asi budeme pořád prát, protože v tom jsme si s nima naprosto rovní. Alespoň v něčem :)

A oba národy budou pořád tvrdit, že „to vaše pivo není vůbec špatný…ale to naše je nejlepší!“